čtvrtek 1. dubna 2010

Vítr přichází z Číny

Všechno pravděpodobně začalo internetovým útokem na servery společnosti Google. Označený viník úspěšných útoků? Čína! Že se v tom vezlo možná i pár lidí z vnitřku firmy je jen nepatrná komplikace celého problému. Nic to nemnění na tom, že Google bere tuto situaci jako poslední kapku do bublajícího guláše a koná příslušné kroky. Jak rozzuřený pštros tak trochu takticky uhne ze svých vcelku nestálých pozic a strčí hlavu do písku. Udělá to však se vší grácií a tak honosně že to vypadá jako velké gesto lidskosti. Koná tak totiž pod záštitou boje za svobodný internet. Co se zatím doopravdy skrývá, člověka zavede na kdejakou konspirativní myšlenku. Tím ale všechno jen začíná.

Nedávno se objevila na internetu další zpráva společnosti Symantec (MessageLabs Intelligence Report), která tvrdí, že v měsíci březnu většina cílených útoků přišla taktéž z půdy rudého asijského tygra. Cílenými útoky se myslí převážně ona hromada nebezpečných e-mailů zasílaných v malých objemech, jejichž cílem je získat přístup k citlivým firemním datům. Cíle byly údajně převážně lidé z managementu firem. Tedy ta skupina blbů, která by si ony soubory s příponou DOC a XLS prostě mohla bez váhání otevřít.

Nějak se mně tenhle vítr z čínských hor nelíbí. Skoro to vypadá jako by se čínští kluci za monitory rozhodly obsadit další výspu moderní civilizace. Možná právě tady a teď začíná konec svobodného internetu a my si toho ani nevšimly. Doufejme, že vítr z „Říše středu“ brzo přestane vát. Mohlo by totiž dojít i na slova klasika: „Kdo seje vítr, sklízí bouři“.

Žádné komentáře:

Okomentovat