neděle 27. září 2009

District 9

Tak jsem nakonec mněl to štěstí a tenhle film jsem shlédnul. Není to sice podle mě žádnej super trhák, ale potenciál dobrého filmu tam je.

Film je podán tak trochu jako dokument, který plynule přejde do akčního scifi. Jádro problému, který film sleduje má dle mého názoru dvě roviny. Jedna sledujete proměnu hlavní postavy Wikuse van de Merweho a snaží se ukázat hlavní podstatu lidství. Jinak řečeno z prostého úředníčka se v slzách, krvi a potu vydře hrdina s tím nejlepší co v něm je. A druhá rovina sleduje jakousi „hnilobu“ našeho lidského pokolení. Skoro bych to nazval jakýsi intergalaktický rasizmem, který máme jako lidstvo zakořeněno. Rozhodně hloubavý jedinci najdou po shlédnutí tohoto filmu spousty dalších morálních otázek na podobná témata.

Tenhle film mohl být lepší, ale taky mohl být horší. Nečekejte megalomanské scifi ve stylu StarWars, ale spíš scifi napodobeninu Záhady Blair Witch se spoustou super efektů. Filmu nakonec ukojí hlad milovníků akčních scén i hloubavé hlavy badatelů ve vodách morálního bahna. Nezbývá mně tedy než film vřele doporučit. Pověstnou pilulku scifi extáze však nečekejte.

Žádné komentáře:

Okomentovat