pátek 11. září 2009

Velký bratr ČEZ

Máte pocit, že velkých bratrů u nás začínáme mít hodně? Další možnou dohlížitelskou firmou by se v budoucnu mohl stát i náš „oblíbený“ výrobce energie společnost ČEZ. Ano oblast energetiky stále ještě skrývá mnoho informací, které by se dali zpeněžit. A co takhle mnohem důmyslnější ovládání přísunu energie ke spotřebiteli. I to se dočtete v článku "Jiné elektroměry začnou nový věk energetiky" na serveru aktuálně.cz.

Po přečtení článku jsem si ale v duchu musel přiznat, že my jako spotřebitelé elektrické energie většinou nemáme mnoho informací o tom, kdy a kolik toho odebíráme a tím pádem ani za co přesně platíme. Pokud by podobné nástroje pro kontrolu spotřeby zůstaly výhradně v rukou uživatelů, mohlo by to mít pozitivní dopad na naše chování. Jednoduše řečeno, pokud chcete šetřit, můžete!

Ovšem nevidím důvod, proč by můj dodavatel mněl jakkoli ovlivňovat to kdy a kolik energie budu spotřebovávat. Osobně považuji za jistý druh diskriminace i zlevněný noční proud. Ono při opačném pohledu na věc jde vlastně o zdražený denní proud!?

Je jasné, že koncepce inteligentní energetické sítě se bude dál rozvíjet a v této oblasti se máme ještě na co těšit. Jen doufejme, že bude mít přínos i pro uživatele.

Žádné komentáře:

Okomentovat