neděle 20. září 2009

Zdravých Čechů je menšina

Také se vám zdá, že vaše zdraví jde s věkem kamsi do záchodové mísy? Máte pocit, že když se ráno vzbudíte a nic vás nebude bolet, můžete být třeba i mrtví? Nelámal bych si nad tím hlavu. Podle následujícího článku ze serveru iDnes, patříte mezi tu větší část naší populace, která není zcela zdráva. Podle článku na tomto serveru totiž „některou z vážných chronických chorob trpí u nás 72 procent lidí“. To už je slušný problém, co říkáte!?

Tyhle hrůzné (nikoli nečekané) informace o stavu naší populace pocházejí ze statistiky vytvořené Ústavem zdravotnických informací a statistiky. Začínám mít poslední dobou tyhle různé statistické úřady čím dál tím víc rád. Pokud tedy nemáte do čeho píchnout, zkuste si nějaké jejich statistiky najít. Jsou tam celkem zajímavá data. Zjistíte v nich například, že v roce 2008 byly v ČR jen dvě dětské lázeňské léčebny a jen tři dětské psychiatrické léčebny. Na děti tu v tomhle směru prostě hledíme zvysoka. Ve statistice jsem také našel, že o naše zdraví se celkem stará 27 769 zdravotnických zařízení s celkovým předpokládaným počte 44 381 lékařů. To není zrovna málo.

Svým názorem, že většina našich lékařů teoretiků se dá srovnávat s mastičkáři ve středověku, se nikterak netajím. Málo který lékař vám totiž bude léčit příčiny vaší nemoci, ale většina dokáže odstraňovat následky. Skoro jako přikládání pijavic, co říkáte? Možná až to bude naopak, bude na tom naše populace lépe i v podobných statistikách.

Žádné komentáře:

Okomentovat