neděle 13. prosince 2009

Řekl jsem svoje NE spalovně

I když po nemoci jsem se necítil zrovna jako Rambo i tak jsem se vydal souboj měsíce. Vydal jsem se dne 9.12.2009 na veřejné projednávání záměru modernizace spalovny odpadů v Rybitví.

Názor na tohle téma mám vcelku jasný. Ne spalovně! A důvody? Současné spalovny na území ČR zpracují odpad spolehlivě již v současné době. Tak proč si přidávat další komín hned za barákem. A navíc existují i jiné metody zpracování odpadů než je spalování.

A teď ještě několik slov k projednávání.
Osobně se necítím jako ovce zfanatizovaného davu a tak mě místy vadilo, že lidé nechtěli nechat mluvit zástupce AVE. I kdyby to byly lži, nebo jen prostě účelová pravda, měli na tomto shromáždění právo vystoupit všichni. Účelové mě přišlo i vystoupení primátora a některých radních okolních měst. Většinou šlo spíš o projevy vhodné k předvolební agitaci než na podobné projednávání. Politici jsou si jistě vědomi, že jejich proslovy se voličů dotknou. Aby ne! Poslouchalo je totiž více jak 5tisíc lidí. Kdy jindy se jim podaří oslovit takovou hromadu lidí. Sporně jsem bral i vystoupení jistého pana doktora, který trochu výhružně mával černými čísly s rakovinou. Při tom trochu mrazilo v zádech. Ale nutno si připustit že, za to přeci nemůžou jen spalovny a kouř z komínů, ale i například naše životní návyky, stres a další faktory. Sice chápu, co chtěl pan doktor sdělit a souhlasím s jeho názorem, ale podle mě zvolil nevhodnou formu. Rozhodně oko nezůstalo suché po vystoupení dětí ze základní školy. Bohužel mně to připadalo tak trochu jako náborová demagogie. Využití dětí v tomto boji mě přijde neetické. Nicméně nutné připustit že jde taky o hlas.

Nechci ale jen kritizovat. Zaujali mě asi tri věcná vystoupení s připomínkami. Dokonce jsem se dozvěděl i několik dalších zajímavostí, které mě v mém názoru jen utvrdili. Velmi férové mě přišlo i jednání zástupce ministerstva pro životní prostředí. Byl jsem překvapen, kolik lidí se v ČEZ v téhle době sešlo. Čekal jsem asi tak polovinu. Je vidět že lidem to zas tak úplně jedno není. Jedno to není možná i dalším, ale jejich pesimistický přístup k věci je do ČEZ arény nepřivedl. Někteří moji kolegové byly například názoru, že toto projednávání stejně nic nezmění. Možná mají pravdu. Možná taky ne.

Musím se přiznat, že jsem u pultíku nakonec nevystoupil. Moje připomínky totiž byly už řečeny několikrát ostatními řečníky. Bylo tedy zbytečné znova říkat něco, co už bylo řečeno. Do konce projednávání jsem taky nevydržel. Některá pozdější vystoupení byla trapná a zbytečná, ale beru to. Lidé na to mají právo. Poslouchat se mě to ale už nechtělo. Letící rajče jsem viděl. Nic moc. Chlápka v masce sem viděl. Taky nic moc. Útoku židlí jsem už nebyl přítomen. Nakonec jsem odcházel s pocitem, že ministerstvo bylo dostatečně informováno o tom, že já a dalších asi pět tisíc lidí z Pardubicka tu spalovnu opravdu nechceme.


god of pain by ~optic-echo on deviantART

Žádné komentáře:

Okomentovat