pátek 10. července 2009

Autorský zákon a reálný postoj policie ČR

Pokud máte pocit, že i my v České republice žijeme v jednadvacátém století, přečtěte si následující článek „Autorský zákon? Neznám!“. Jde o popis peripetií jednoho z autorů redakce serveru eMag.cz, který si na vlastním těle vyzkoušel, jak jsou u nás chráněna autorská práva.

Myslím, že výsledek racionálně smýšlejícího člověka rozhodně nepřekvapí. I když to je vlastně ještě horší výsledek než by se na demokratickou zemi v srdci Evropy slušelo. Mě osobně však vedl tento článek k dalšímu přemýšlení nad daným tématem. Jak vlastně postupovat při zjištění porušování autorských práv? O co všechno vlastně člověk takovým kopírováním myšlenek přijde?

Článek není ani nikterak přízniví pro samotnou Policii ČR. Netvrdím, že by něco zanedbali, ale z pohledu postiženého bych asi očekával trochu víc. I když v tomto směru těžko říci co od policie očekávat. Možná pro některé bude překvapením i to, že se policie vůbec snažila něco zjistit.

A tak se otvírají i další možné otázky pro zamyšlení. Může policie ČR vůbec chránit nějak naše autorská práva? Je to Policie ČR ten správný institut, který k tomu má dostatek pravomocí a má takové prostředky a lidi, kteří jsou schopni proti těmto zlodějům něco podnikat? Bohužel odpovědi brané pouze na základě zjištění autora výše uvedeného článku nejsou příliš pozitivní.

Žádné komentáře:

Okomentovat