čtvrtek 4. února 2010

Letenky na letadlo podle váhy

Moderní doba nás opět dohání (k šílenství) a tlak ekonomické krize nás nutí opět přehodnotit pohled na stanovení jízdného všeho druhu. Co takhle například platit letenky podle toho, kolik vážíte!? Fantastický nápad, co říkáte?

Před nastoupením do letadla projdete lékařskou, rentgenovou a protipožární kontrolou. To pro případ nákazy, přepravy výbušnin nebo kontroly možného samovznícení. Za vaše peníze rádi zkontrolujeme i další věci. Následně bude nutné zjistit vaši váhu. Podle toho bude vypočtena přepravní cena, kterou je nutné zaplatit, aby vás letadlo převezlo z jednoho místa na jiné. Skoro jako u převozu dobytka. V klimatizovaných letadlech pak ještě přibude měření výšky a tělesné teploty aby se vypočetli náklady na uchlazení (případně ohřívání) vašeho těla na běžnou letadlovou teplotu vhodnou pro cestování. Hold ani klima nejede zdarma.

A co jít ještě dál v globálnějším měřítku. Měření obsahu vašich plic by mohlo přispět k určení průměrně spotřeby kyslíku a určení daně za jeho spotřebu. Nebo že by státy mohli kšeftovat z emisemi kysličníku uhličitého v přepočtu na obyvatelstvo? Proč, ne! Věřím, že nakonec se nám podaří zpoplatnit třeba i řev u kojenců.

Na druhou stranu buďme soudní. Lidé, kteří se nevejdou na jedno běžné sedadlo v turistické třídě, by se do prostoru pro pasažéry letadla snad ani neměl dostat. Jaké to letadlo bude pak mít asi stabilitu, když takovýto manželský pár bude sedět o pravého křídla.

Text vznikl jako reakce na článek „Lidé chtějí, aby obézní platili v letadlech víc

PS: Tento blog nemá žádné předsudky proti lidem postižených jakoukoli nemocí způsobující nadváhu, podváhu nebo jinou poruchu hmotnosti člověka.


PS2: Výše uvedený text je sarkastickou narážkou na odkazovaný text a nikterak nesouvisí z bezpečností letadel a leteckého provozu na naší zeměkouli. Velký bratr to určitě pochopí.

Žádné komentáře:

Okomentovat