úterý 16. února 2010

Ochrana platební karty s čipem prolomena

Platební karty jsou pro mnohé z nás denním pomocníkem při nakupování. Nosit hotovost se stalo nepohodlné. Platební karty tak v některých případech a v některých státech světa plně nahrazují vaši starou koženou peněženku. A jak je to s jejich bezpečností?

Původní magnetický proužek se dal poměrně lehce okopírovat a zfalšovat. Našlo se několik případů i u nás doma. A tak nastoupila druhá generace. Karty s čipem. Kombinace ochrany dat, online komunikace a ověření pomocí PIN měla být téměř nejdokonalejší bezpečnostním systémem.

Bohužel odedneška je zase všechno jinak. Tým odborníků z University of Cambridge objevil bezpečnostní díru v zabezpečení platebních karet s čipem a terminálů. Případná ukradená karta tedy může jednoduše posloužit i pro platbu u obchodníka bez znalosti PINu. Prostě si nějaký vymyslíte a zařízení vám ho posvětí jako platný PIN.

Aby to fungovalo i v praxi, tým z University of Cambridge vyvinul experimentální zařízení, které se, zjednodušeně řečeno, napojí mezi terminál a ukradenou platební kartu a pomůže vám vybrat z cizí karty. Jak to pak vypadá v praxi je již vidět na následujícím videu od BBC.

Pokud se vám zdá zařízení složité, velké, a příšerně složité, máte pravdu. Pokud se toho ale chytnou chytré hlavičky z podsvětí, nebude trvat asi moc dlouho a zařízení bude možné strčit třeba do kapsy u bundy a speciální karta bude mít bezdrátový komunikační čip. A pak už nebude žádný problém platit i v oblíbeném baru s PINem 0000 a vaší kartou.

ZDROJ:
[1] Actinet.cz
[2] BBC.co.uk

Žádné komentáře:

Okomentovat