úterý 10. srpna 2010

Povodně: Vodnická daň

V našem státě se objevují povodně skoro každý rok. Skoro každý rok tu mámě nějaké to sucho a skoro každý rok tu máme nějaké požáry. Škody vzniklé přírodními katastrofami tu prostě byly, jsou a budou. To si toho naše vládnoucí garnitura ještě nestihla všimnout? Normální vlády si jsou vědomy toho, že podobné situace mohou nastat. Proto si pro podobné situace vytváří dostatečné rezervy již z daní, které mají k dispozici.

Návrh ministra financí Kalouska mně přijde jako návrh hodně vyčůraného chlapečka. Ten bude tvrdit svým rodičům, že kapesné přeci neslouží na nákup lízátek v případě, že si rozbije koleno. Na tyto případy je potřeba od rodičů vytvořit ještě jedno prasátko kam budou rodiče přispívat 100kč měsíčně. Jako záruku výjimečnosti tohoto prasátka se pak rozhodne vázat tyto peníze pouze na věci přímo související s možností fyzických úrazů. V budoucnu se tedy může stát, že peníze padnou třeba i na nákup pěkně cool chráničů.

Co byste s takovýmto chlapcem udělali? Já bych ho poslal do-prdele.

Osobně jsem proti zavedení daně na povodně. Problém není v penězích. I letos jsem přispěl na povodně víc než je oněch 1200kč které vláda plánuje od nás vybrat. Problém je v nesystémovosti hospodaření naší vlády. Žádné rezervy, podivné praktiky obcí a krajů, utrácení peněz honem tam kde nějaké jsou a podobná kašpárkovská vystoupení.

Dalším problémem je i ona speciálnost chystané daně. Dnes máme daň na povodně. Zítra další daň na sucho a příští rok daně na dlouhou zimu. Nezlobte se, ale to se mně moc nelíbí.

A nakonec ještě jeden důvod proč bych podobné daně vůbec nezaváděl. Osobně totiž nevěřím tomu, že vláda, stát nebo jiná polo-státní organizace dokáže bez korupce podobný „daňový fond“ spravovat.

Chápu, že vláda nemá na povodně peníze. Chápu, že stokoruna některé z nás nezabije. Co ale už nechápu je, že někteří za stokorunou vidí jen cigára a chlast. Že naši politici nevidí, proč tu peníze nejsou. Protože byly volby. Protože se vyplácí milióny lidem, co dělat nechtějí. A hlavně protože lidé nemají práci. Probrat by jsme se měli i my občané. Normálním lidem by už přeci mohlo dojít, že kde nic není, tam se špatně rozdává.

Žádné komentáře:

Okomentovat