úterý 3. srpna 2010

Záloha na skleněnky

Snížení výkupní ceny lahví ze 3Kč na 1Kč považuji ze svého pohledu za další hřebíček do rakve skleněných lahví a další krok našeho státu od lásky k vlastní zemi blíž ke konzumnímu způsobu života. Je pravda, že osobně jsem v poslední době kromě piva koupil ve skleněné lahvi snad už jen nějaký ten lepší džus. Navíc na tenhle typ lahví samozřejmě žádná záloha není. Na druhou stranu nechápu, proč lidé stále naříkají nad tím, jak naše životní prostředí chátrá pod tíhou plastových obalů, a přesto nikdo tahat vratné lahve nechce. Ale nehledejme v tomhle galimatyáši nějakou speciální věc. Za vším jsou prostě peníze a lenost. Jo a lenost je jen nedostatečná motivace penězi : - ) .

Poslední dobou jsem se však několikrát pozastavil nad otázkou, proč stát raději investuje do ekologické výchovy mladších generací a nepůsobí radši na původce problému? Jinak řečeno: Proč mám třídit odpad já, když už výrobce může být tlačen k tomu, aby vyráběl z takových materiálů, které nebudou přírodu tolik zatěžovat. Příkladem budiž i vratné lahve. Pokud máte v lahvi vázané nějaké peníze, snažíte se tyto peníze dostat zpět a lahve vrátíte. Jenže z pohledu státu je pravděpodobně jednoduší a možná i méně nákladné vymýt mozek nastávající generaci ekologickou výchovou. Neříkám, že ekologická výchova je špatná. Říkám, že stávající jednosměrný pohled na věc je omezeným pohledem na danou problematiku.

Co tedy česká republika (a možná i celý svět) potřebuje? Potřebujeme nový typ lahve. Lehká, univerzální, pevná, uzavíratelná a vratná láhev. Taková, která by nahradila stávající skleněné lahve. A pozor! Dovolím si podotknout, že nikdo nepotřebuje, aby takováto nová láhev musela být nutně znova ze skla.


Reakce na články serverů: aktualne.cz , idnes.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat