sobota 21. listopadu 2009

Česká hlava Grygarovi smrdí

Jedna z velmi zajímavých zpráv tohoto týdne byla zajisté ta, že astrofyzik Jiří Grygar odmítl cenu vládní Rady pro výzkum a vývoj. Tato cena mněla být vyznamenáním za jeho mimořádné vědecké snažení a popularizaci vědy.

Grygarovi nevadí cena jako taková, ale vadí mu především rada, která za touto cenou stojí. Ta se v poslední době především angažovala ve změnách financování české vědy. To podle slov J.Grygara bohužel českou vědu spíše poškozuje.

Nemůžu se než přiklonit k názoru tohoto velikána české vědy. Všichni zajisté chápeme, že jako malý stát uprostřed Evropy, nikdy nebudeme mít stejné možnosti jako Amerika nebo velké státy Evropy. Protože u nás nemáme stejné možnosti jako jinde, možná u nás ani nebudou fungovat stejné principy jako jinde. Ale to ukáže až čas. Možná právě proto by u nás mněla být podpora vědy ze strany státu mnohem výraznější a to i v projektech které míří mimo tržní sektor. Navíc je možné, že tento nový styl financování povede k úplnému zničení Akademie věd. Ta byla až doposud vnímána jako symbol tradice a úspěchu České vědy. A zrušit tradice, to umím celkem dobře.

Mimochodem odmítnutí ceny znamenalo i odmítnutí peněžní prémie půl milionu korun. I proto klobouk dolů před rozhodnutím Jiřího Grygara. Je to významný krok jednoho z předních českých vědců.

O tomto tématu, ale i o Jiřím Grygarovi se můžete dočíst například v některém z následujících článků:

[1] Astrofyzik Grygar odmítl vládní cenu Česká hlava (týden.cz)

[2] Grygar odmítl vládní cenu (ihned.cz)

[3] Vládní rada škodí vědě, odmítl Grygar půlmilionovou cenu od Fischera

[4] Astrofyzik a popularizátor vědy Jiří Grygar získal cenu vládní Rady pro výzkum a vývoj


PS: Omlouvám se za trochu drsnější nadpis: - )

Žádné komentáře:

Okomentovat