úterý 24. listopadu 2009

Zmrzneme za pár měsíců

Kanadští vědci tvrdí, že doba ledová umí přijít hodně rychle. Dokonce je možné že se to už i stalo. A není to tak dávno. Zamrzlá pevnina pokrytá sněhem a ledem během šesti měsíců. Tak taková byla pravděpodobně doba ledová, která se objevila zhruba před 13 tisíci lety, a trval asi desetiletí. Bližší informace můžete najít i v následujícím článku na serveru Týden.cz.

I když jde o zajímavý objev, nelze říct, že by to nějak výrazně změnilo zásadní pohledy odborníků klimatologů. Vyznavači globálního oteplování tvrdí, že za to samozřejmě může i teplo. Vyznavači globálního ochlazování tvrdí, že je to normální střídání doby ledové a té další. Běžnému člověku to je jedno, pokud nebude v noci mrznout. A přesto, kde asi tak může být pravda?

Osobně jsem začal poslední dobou zastávat názor, že naše povědomí o globálním klimatu jako celku, se blíží nule. Ve výsledku nejsme schopni ani říct jaké bude zítra počasí a myslíme si, že víme, co provádíme s naším klimatem, když do něj uměle zasahujeme. Jako živočišný druh si asi trochu moc fandíme. Ale s tím už asi nic nenaděláme. Takový prostě my lidé jsme.


Global Warming by =KarimDesign on deviantART

Žádné komentáře:

Okomentovat