pátek 29. ledna 2010

Apple iPad

Bouře okolo něčeho co připomíná barevnou čtečku knih, nebo spíš foto rámeček s možností číst knížky a hrát hry je obdivuhodná. Když HP představila svůj tablet „HP Slate“ což je vlastně podobný výrobek, ohlas byl spíše vlažný. Pánové od nakousnutého jablka však opět dokázali, že jsou skvělí kouzelníci, a čáry s davovou psychózou dokonale zvládají.

A teď několik slov k produktu iPad
Jsem přesvědčen, že tohle zařízení je vlastně ještě placatější NetBook s dotykovou obrazovkou. Ve své podstatě je iPad něco o co tu je již delší dobu zájem, mezi běžnými uživateli, ale nikdo to prozatím nenabízel. Prostě od Apple skvělá volba. Zařízení má primárně sloužit ke konzumaci internetového obsahu, jednoduchou obsluhu emailu, rychlou práci s fotografiemi, jako čtečka knih, menší hrací konzole, osobní video přehrávač a pro správu jednoduchých aplikací jako jsou kalendáře, poznámky úkoly a podobně. Jednoduše řečeno prostě na to, co dnes dělá zhruba 90 procent uživatelů, kteří si kupují netbooky. Proto i zvolená ona cenová politika, která zhruba odpovídá téhle cílové skupině zákazníků.

Já si ještě netbook nekoupil. Ale nějakou dobu vážně uvažuji, že bych ho do domácnosti pořídil. Zejména proto, abych se vyhnul neustálému souboji o čas nad klávesnicí pracovního notebooku. Proto také zvažuji i nákup podobných zařízení. A iPad tím pádem také připadá v úvahu. Je přesně to co potřebuje moje přítelkyně večer k televizi, aby u „růžovky“ očkem prohlídla, co jí píšou kamarádky na email a přečetla si zprávy z jejího oblíbeného dámského magazínu.

Zařízení má však z mého pohledu i hromadu nedostatků. Rozebrat je zde nebudu. Tomu se věnuje hromada webů (třeba zde). Ale přiznejme si na rovinu! Už jste viděli nějaký produkt, který při kolibří váze, výdrži slona a upatlané obrazovce by byl dokonalí. Já ne. Za ty peníze (kolem 10tisíc) přeci vždy vybíráme mezi kompromisy. Takže uvidíme, jaká bude cena na našem trhu, kdy a s jakými konkurenty se tenhle iPad u nás ukáže, případně jak si povede iPad v prvních uživatelských recenzích. A držím palce konkurentům jako je HP aby dotáhla své oprášené koncepty dokonce.

Žádné komentáře:

Okomentovat