čtvrtek 14. ledna 2010

Jakou novou televizi?

Několik lidí se mě v průběhu posledních třech měsíců ptalo na názor jakou koupit novou televizi. Koupit LCD nebo plasmu?

Moje první otázka vždy byla, proč si kupují novou televizi.
Kupodivu ve většině případů si prostě jen tak chtěli udělat radost. Zdálo se jim to jako zajímavý nápad na vánoční dárek pro celou rodinu. Děti nebudou od toho tolik bolet oči, manželce udělá radost menší zabraný prostor v obýváku, případně hezký moderní design a chlap dostane větší úhlopříčku. (No comment).

Druhá otázka byla, kolik do toho chtějí vrazit peněz.
Třetí otázka jaký mají doma signál. Zda pouze anténní svod nebo nějakou tu kabelovku.

Podle odpovědi jsem opak následně doporučoval buď SAMSUNG LCDčka nebo PANASONIC NeoPDP plasmy.

Zdá se vám tento výběr poněkud omezený. Ano je! Po pravdě řečeno považuji tuhle dobu za dost nevhodnou pro nákup nového TV. Technologii plasmových obrazovek je už asi na pokraji svých možností, laciné LCD televize ještě mnoha aspektech nedosahují kvality plasmy a novější technologie jsou stále ještě drahé. Prostě takové období na nic. Navíc tu máme nástup HD signálu, který se nám pomalu vkrádá do obývacích pokojů a kazí nám dojem, z doposud dostačujícího anténního PAL obrazu. Mimochodem ten na některých HD obrazovkách vypadá opravdu hrozně. A co čert nechtěl, filmy jako AVATAR (3D) nás stále více přesvědčují o tom, že doba 3D podívané dostupné i u vás v obýváku, na nás pomalu vystrkuje růžky (viz článek „3D televize začíná! Discovery, Sony a IMAX společně“).

Takže jakou televizi koupit?
Pokud nemusíte něco honem teď kupovat, tak nic nekupujte!
Pokud musíte něco honem teď koupit, tak kupte to nejlacinější LCD jaké vám bude vyhovovat. Následně vyčkejte tak dva až tři roky a pak udělejte na Vánoce radost celé rodině (No comment). Doufejme, že i za ty tři roky si budeme moci podobné radosti dopřávat.

Žádné komentáře:

Okomentovat