pondělí 18. ledna 2010

Haiti, pohroma druhá - člověk

Ničivé zemětřesení, které nedávno zasáhlo na Haiti, je především jedna obrovská tragédi. Ale žádná tragédie není dostatečně velká, aby se mezi „lidmi“ nenašlo hned několik bestií, kteří se na tom umějí přiživit.

Jako první případ jsem zaznamenal zneužití Facebooku.
Na Facebooku totiž vznikla skupina která má ve svém názvu sdělení, že za každého jejího člena půjde deset korun na pomoc živlem poničenému Haiti. Jistě se dá pochopit, že tato skupina rychle získala více jak 130tisíc fanoušků. Ti co se přihlásili ale možná ani dnes nevědí, že pod touto skupinou se dnes hlásí k rasistickému textu pohrdající černošským obyvatelstvem.

Případ druhý - podvodné emaily.
Na soucitnost a zároveň naivitu internetových uživatelů mohou útočit i emailové správy. Emaily se rafinovaným způsobem domáhají „dobročinných darů“ (v anglickém originále charitable donations) pro místa zasažená přírodní katastrofou. Údajně jsou na internetu k vidění i emaily přímo od lidí z postižených oblastí, prosící o pomoc. A víte, kde peníze skončí? No kdybychom to věděli, jistě by se našli lidé, kteří by si rádi pro ty peníze došli.

Případ třetí – speciální zpravodajství
Chcete podrobná zpravodajství z místa neštěstí? Máte někoho konkrétního v dané oblasti a chcete o něm zjistit nějaké informace? Náš speciální server či služba Vám pomůže. Ale má to malý háček. Musíte si na svůj PC dobrovolně nainstalovat náš malware.

Jsem přesvědčen, že podobné věci by měli být stíhány a potírány. Lidé, kteří tímto způsobem projevují svůj hyenismus, by měli být minimálně pod stálým psychologickým dohledem. Možná už nestačí podobné existence označovat jen jako šakaly, hyeny, monstra, svině a případně jiná zvířata. Je nutno jim přiřadit mnohem výstižnější a viditelnější cejch.

PS: Pokud chcete pomáhat, prosím obracejte se na již zaběhlé instituce jako je:
http://www.clovekvtisni.cz/
http://www.adra.cz/adra/cz/
http://www.lekari-bez-hranic.cz/
http://www.acho.caritas.cz/

Žádné komentáře:

Okomentovat