pondělí 25. ledna 2010

Politik a dovolená

Může si primátor města Prahy odjed na tři týdny na dovolenou a nikomu neříct kam? A může si primátor jakéhokoli města dovolit odjet kamkoli? V současné době to nikomu není zakazováno a Právě primátor hlavní města Prahy Pavel Bém nám již podruhé dokázal, že se to dá udělat i na postech velmi důležitých. Na druhou stranu jeden výlet tryskáčem na fotbal může stát křeslo nejednoho radního z nižší ligy.

Chápu, že politici jsou taky jen lidi. I oni (asi) mají právo na dovolenou. Na druhou stranu veřejné funkce jsou prací pro občany (další moje naivní představa) a není možné z nich dělat holubník. Osobně bych příště již nevolil takového člověka, který stráví při výkonu své funkce více jak 14 dní na dovolené nebo si lítá luxusním letadlem na fotbal. Mimochodem, hromada pracovních cest našich politiků vypadá jako dovolená, tak proč by si ji měli vybírat i jindy.

A měli by politici zveřejnit, kam měli namířeno a na kolik je dovolená přijde?
Rozhodně ano. Kdy, kam, s kým, za kolik a proč. A to všechno pokud možno ihned po příjezdu z dovolené. Samozřejmě by měl být během dovolené k zastižení a měli by se vyvarovat míst, odkud se není možné během jednoho dne vrátit zpět do republiky.

Navíc by politik při nástupu do své funkce měl udělat tlustou čáru ve svých rodinných rozpočtech a přiznat finančnímu úřadu každou korunu, stodolu a statek patříce jemu nebo někomu z jeho blízkých (strýc F. Vik a podobní). A následně vést podrobné účetnictví každého rohlíku, který si koupí, dostane, nebo půjčí. Co kdyby ho chtěli místi pekaři podplácet. ;-)

PS: S touhle dovolenou to teda Pavel u mě nevyhrál.



Článek vznikl jako reakce na článek:
Primátor Bém je zpět z Antarktidy. Nechce říct, kolik ho to stálo

Žádné komentáře:

Okomentovat